מר משה ליאון

ראש העיר ירושלים
מדעניות ומדענים צעירים,
משתתפות ומשתתפי התחרות,

ברוח האימרה הזכורה ממקורותינו – "קנאת סופרים תרבה חוכמה" – אין ספק כי עצם קיומה שלתחרותיות הוא יסוד חשוב המועדד יצירתיות ומקוריות.

גם במדעים ובטכנולוגיה, אין ספק כי בכוחה של תחרותיות לטפח מצוינות, והיא גם מאפשרת להציג קבל עם ועולם את הישגיהם המדעיים והטכנולוגיים המרשימים של צעירות וצעירים ישראלים.

זה כמעט שלושה עשורים שבהם התחרות הארצית "מדענים ומפתחים צעירים בישראל", הנערכת כחלק מאירועי השבוע הלאומי למדע, מהווה במה חשובה למיטב הפרויקטים המחקריים וההנדסיים, פרי חשיבתם ויצירתם של תלמידי תיכון מכל רחבי הארץ. הזוכים בתחרות, שמייצגים את ישראל ברחבי העולם, הופכים לשגרירים צעירים המציגים בפני רבים את עוצמתם של המוח הישראלי והחדשנות הישראלית.

תהיינה תוצאות התחרות אשר תהיינה, עובדה אחת כבר מצויה מעל לכל ספק: כולכם זכיתם! עצם היותכם חלק מתחרות מכובדת כזו, מסורת ארוכת-שנים של חדשנות ויצירתיות – היא הזכייה האמיתית.

תודתי לכל מי ששותפים בארגון התחרות, ובראשם לאנשי מוזיאון המדע ע"ש בלומפילד בירושלים.
ברכת הצלחה שלוחה לכם, מדעניות ומדענים צעירים – כולנו גאים בכם ומאמינים בכם! 

גב' דלית שטואבר

מנכ"לית משרד החינוך
"הדרך הטובה ביותר לחזות את העתיד, היא להמציא אותו"    
                                                                                         (אלן קיי) 

תלמידים, אנשי חינוך ומדענים יקרים, 
התפתחות המדע והטכנולוגיה מניעות מהפיכה שכמותה טרם ידעה האנושות. מהפיכה הטומנת בחובה הזדמנות יוצאת דופן לפתור אתגרים שעד כה היו בלתי פתירים, ובכך להביא לחברה אנושית משגשגת, בעלת שיוויון הזדמנויות והשומרת בקפידה על משאבי הטבע בכדור הארץ. כדי להבטיח את עתידה של מדינת ישראל ואת המשך צמיחתה, שוקדת מערכת החינוך על קידום החינוך המדעי והטכנולוגי ועל טיפוח הזיקה של הדור הצעיר לתחומים אלה.

"מדענים ומפתחים צעירים בישראל" הינו פרויקט חינוכי יוקרתי, הפועל כבר 25 שנים ומעודד מצוינות בנושאי מדע וטכנולוגיה בקרב בני נוער. במסגרת הפרויקט, מתנסים תלמידים מוכשרים וסקרנים: יהודים וערבים, בנות ובנים, בני המרכז ובני הפריפריה, בביצוע מחקר עצמאי ונושא פירות, ועושים את צעדיהם הראשונים בעולם הקסום של המדע.

בחוברת שלפניכם שלושים וארבעה פרויקטים ועבודות שהגיעו אל קו הגמר, המדגימות נאמנה את הפוטנציאל האדיר הטמון בדור הצעיר. דור אשר זכה לגדול באחת התקופות המרגשות ביותר של האנושות, ואנו נושאים אליכם עיניים בתקווה וציפייה שתשכילו לממש את יכולותיכם למען עתיד טוב יותר לכולנו, ובכלל זה אף לאזרחים רבים ברחבי העולם. אתם העתודה המדעית של מדינת ישראל.

אני מודה לאנשי מוזיאון המדע בירושלים על הובלת תחרות חשובה ולכל השותפים בהפיכת החזון למציאות: מנהלים, מורים, מנחים אקדמיים, שותפים מן המגזר העסקי  ובני המשפחות.
אני מאחלת הצלחה רבה למתמודדים בשלב הגמר ובתחרויות הבינלאומיות. 

גב' מירב זרביב

סמנכ"לית ומנהלת מינהל חדשנות וטכנולוגיה, משרד החינוך
בשנים האחרונות אנחנו חווים שינויים תכופים, גלובליים ומקומיים כאחד, טכנולוגיות מתפתחות בקצב מואץ, אתגרים חברתיים, תנודות כלכליות ומצב בטחוני מורכב. בתקופות כאלו, כאשר מתחדד הצורך בבסיס איתן, יציב ואופטימי - ישנה חשיבות יתרה לחיזוק החינוך בכלל והחינוך הטכנולוגי בפרט, כמרחב של פריחה ושגשוג לתלמידים, ובכך גם לחיזוק עתידה של מדינת ישראל.

תחרות "מדענים ומפתחים צעירים", שנבחרה על ידי המינהל לחינוך טכנולוגי כתחרות המרכזית בתחומים אלו, מהווה פלטפורמה חשובה וייחודית לקידום ולעידוד התלמידים והתלמידות מכל רחבי הארץ והמגזרים השונים להצטיין בחדשנות מדעית וטכנולוגית. שלביה של התחרות מייצרים קבוצת איכות בחינוך המדעי-טכנולוגי, באמצעות התנסות מעשית, כתיבת פרויקט חקר מדעי-הנדסי ופתרון בעיות טכנולוגיות מורכבות ברמה אקדמית, תוך טיפוח מצוינות, ועידוד חשיבה יצירתית ויזמות בתחומים אלו.

בחלק הטכנולוגי של התחרות משתתפים זו השנה השנייה גם תלמידי תוכנית מב"ט (מצוינות בחינוך הטכנולוגי), שנועדה לעודד תלמידים לבחור במקצועות מדעיים-טכנולוגיים בלימודים ובקריירה, להעלות את חשיבות נושאים אלו בסביבתם הקרובה ולהגביר את המודעות הציבורית לנושא. כחלק מתפיסתה החינוכית, התוכנית פורצת דרך לארק בתחומה, אלא גם באופן הפעלתה; מתן אפשרות בחירה, עידוד עצמאות והליווי המקצועי אותו מקבלים התלמידים והתלמידות - לצד שוויון הזדמנויות ופריסה ארצית וחברתית.

אנו עומדים כעת בשלב המקדים לתחרויות הבינלאומיות, בהן ישתתפו תלמידות ותלמידיםאשר ייצגו את מדינת ישראל. משרד החינוך מברך את כל המשתתפים והמשתתפות ומודה למארגנים במוזיאון המדע ע"ש בלומפילד בירושלים, לשותפים ולתומכים, על קידום התחרות החשובה.

עלו והצליח
ושנדע בשורות טובות

פרופ׳ דוד הראל

נשיא אקדמיה הלאומית הישראלית למדעים
האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים מברכת אתכם, תלמידות ותלמידים יקרים, שהשקעתם את מיטבזמנכם, ידיעותיכם וכישרונותיכם בתחרות "מדענים ומפתחים צעירים בישראל", בהובלת מוזיאון המדע ע "ש בלומפילד בירושלים. משמחת במיוחד העובדה שאתם מגיעים מכל קצוות הארץ.
גם השנה אנו גאים להיות שותפים לתחרות, ובעיקר שמחים על הפסיפס הרב-תחומי שניתן לראות מסקירה קצרה של הפרויקטים בשלב הגמר: עבודות חקר רבות בתחומי מדעי הטבע, לצדעבודות בתחומי מדעי החברה ומדעי הרוח, וכמובן עבודות במתמטיקה, בטכנולוגיה ובמדעיהמחשב. ואכן, האקדמיה למדעים נפרשת על פני הקשת הרחבה של התחומים האלה, שהרי חברות וחברי האקדמיה שלנו נחלקים בין שתי חטיבות: מדעי הטבע (כולל המדעים המדויקים) ומדעי הרוח (כולל מדעי החברה). רוחב היריעה של העבודות שלכם מעורר בנו התפעלות עמוקה, ותקווה ואמונה שעתידם של כלל תחומי המדע בישראל מצוי בידיים נאמנות. 
אנו נמצאים בתקופה שבה מתרחשות מתקפות שונות וננקטים מהלכים ממשלתיים רבים הפוגעים במדע ובטכנולוגיה, בחינוך ובתרבות, ובחופש המחשבה. דוגמאות לא חסרות, וכוללות ניסיונות השתלטות על, או החלשה של, הספרייה הלאומית, המועצה להשכלה גבוהה, יד ושם, מכון וולקני, ולאחרונה מוסד פרס ישראל. ולכן, דווקא לעת הזאת, תצוגת תכלית מדעית צעירה ומרעננת כגון זו שמעניקה התחרות היא בבחינת זריקת מרץ חיונית ומשמעותית למעמד המדע והרוח בשיח הציבורי בישראל ותרומה בל-תשוער להכרה בחשיבותו. 
בפניכן ובפניכם, המדעניות והמדענים שיצעידו את המחקר הישראלי קדימה בכל התחומים, אנו חייבים להוריד את הכובע מעצם בחירתכם להשתתף בתחרות, למרות עומס הלימודים הקיים עליכם, ולמרות היותנו בתקופה קשה ביותר של שכול ואימה, מלחמה ודם, והרג וחורבן בלתי נתפסים בעזה, וכל זה בעוד שעשרות רבות של חטופים עדיין נמצאים בשבי החמאס. 
אנו באקדמיה הלאומית הישראלית למדעים מקווים שהתשוקה של כולכם למחקר ולתגליות חדשות ומסעירות, בכל תחומי הידע, ילכו ויתעצמו בשנים הקרובות, ויניבו למדע בישראל פירות עסיסיים, מרתקים ומעוררי השראה לפחות כמו הפרויקטים הנפלאים שהצגתם בתחרות הנוכחית. אנו גם מקווים שמקבלי ההחלטות במדינה יהיה ערים ורגישים לחשיבות העצומה של מחקר וידע, ויפעלו נמרצות לחזקם. איחולי ההצלחה שלנו אליכם נמסרים בכל פה ותוך אמון ביכולות המרשימות שהפגנתם בתחרות ובאלה שאנו סבורים שעוד תגלו בעצמכם בעתיד לבוא. 
התודה והברכה שלוחות גם למארגנות ומארגני התחרות המסורים, אשר דבקים בשליחותם החשובה לקיים את התחרות בזמנה ולספק הזדמנות הוגנת ושוויונית לבני נוער מכל הרקעים לצאת למסעות מחקריים סוחפים ולהגיש את תוצריהם לעיון הציבור הרחב. 

פרופ' חנוך גוטפרוינד 

יו״ר חבר השופטים
כיושב ראש חבר השופטים של ״תחרות מדענים ומפתחים צעירים״ בישראל מזומנת לי כל שנה חוויה מיוחדת במינה. המפגש עםהמתחרים מרחבי הארץ, אשר מתכנסים ביום התחרות במוזיאון המדע על שם בלומפילד הוא סיומו של תהליך אשר נמשך חודשים אחדים.

ביום הזה תהיה לנו חוויה לשוחח עםהצעירים והצעירות שיש להם הדמיון והסקרנות, הכישרון והיכולת, הנכונות וההתמדהה דרושים להשלים עבודה שיש בה עניין, מקוריות וחדשנות מיוחדים במינם. ביום התחרות מוטלת על עמיתי בחבר השופטים, כולם חוקרים בולטים מאוניברסיטאות שונות ועובדי חברת אינטל, ועלי, משימה קשה. בחירת העבודות הראויות לפרס או לציון מיוחד אינה פשוטה. אנחנו מתלבטים לא מעט בתהליך הזה ועושים את עבודתנו בנאמנות ובהרגשת אחריות.

התחרות מתקיימת השנה באווירה קשה, תוצאה של האירועים המחרידים של ה-7 באוקטובר והמלחמה שבאה אחריהם. אני שמח שאתם וגם הצוות שמארגן את התחרות, כולנו גייסנו את הכוחות הדרושים כדי לקיים את התחרות ולהשתתף בה. אנחנו מקיימים בכך, לא רק מסורת של שנים רבות, אלא גם מדגישים שוב מה הם הדברים החשובים שאסור לוותר עליהם.

בחוברת התקצירים שלפנינו מגוון עשיר של נושאים מתחומי המדע השונים והטכנולוגיה המייצגים הרבה כישרון ועבודה מאומצת. אחדות מן העבודות תזכינה בפרס או בציון מיוחד, אבל בלי קשר למה שיקרה ביום התחרות, כל מי שנכלל בחוברת הזאת יכול לראות את עצמו כמי שזכה. על כך אני מברך את כולכם ומקווה שתראו בזה ציון דרך בדרככם בעתיד.

פרופ' גדי גלזר

הרכז האקדמי של התחרות וחבר צוות השופטים
מזה מספר שנים יש לי את הזכות לרכז את התחרות היוקרתית "מדענים ומפתחים צעירים בישראל" הנערכת במוזיאון המדע  בירושלים.

העבודות מוגשות לתחרות מכל רחבי הארץ עוברות בחינה ומיון בעזרת מתנדבי אינטל, דוקטורנטים של האוניברסיטה העברית וכמובן הצוות המסור של מוזיאון המדע. בהמשך, זוכים הנבחרים, להנחיה צמודה באמצעות סדנאות ואינטראקציה אישית במטרה לשפר את העבודות ואת מיומנויות ההצגה שלהם בפני שופטי התחרות.

אנו מגלים כישרונות יצירתיים והתמדה של נערים ונערות צעירים וסקרנים שזוכים במהלך התחרות לחוויה אינטלקטואלית וחברתית נהדרת. 

לאחרמספר חודשי עבודה, ביום התחרות, מוצגות העבודות המצטיינות בפני חבר השופטים המורכב ממיטב המומחים ממוסדות המדע השונים בארץ, בראשותו של פרופ' גוטפרוינד. 

בכל שנה אנו שבים ומתרגשים מאיכות העבודות של הצעירים המבטיחים שמגיעים לתחרות, וכולנו מלאי הערכה ותקווה שיעשו חיל גם בתחרויות בינלאומיות אליהן הם נשלחים, בהצלחה רבה עד היום.

במיוחד בימים קשים אלו חשוב לנו לא לוותר ולנסות לשמור על פעילות וחשיבה ביקורתית ומדעית ולכבד את ההשקעה הרבה של התלמידים שנגשו לתחרות. תקוותנו כי תחרות זו, בין שאר פעילויות מוזיאון המדע, יעודדו עבודה מדעית עצמאית ויצירתית של בני נוער.
מוזיאון המדע על שם בלומפילד ירושלים, כל הזכויות שמורות, 2021
Site by STREETLIGHT