דבר שר החינוך, חה״כ יואב גלנט
תלמידות ותלמידים יקרים,
המחשב, ארכיאולוגיה, חלל, מתמטיקה, טכנולוגיה והנדסה, מדעי החברה והרוח. הישראלים פורצי הדרך בכל תחומי החיים: ברפואה ובחקלאות, רובוטיקה, מדעי אוניברסלית המהווה גשר עם העולם. תקצר היריעה מלהכיל את התגליות והפיתוחים מוסדות שהיוו את הבסיס לפיתוחה של ישראל המדעית. המחקר המדעי הוא שפההציוני. טובי המדענים היו שותפים להקמת המוסדות האקדמיים של המדינה שבדרך, וראשי הישוב היהודי בארץ, ראו בפיתוח המחקר המדעי חלק בלתי נפרד מהמפעל המתפתח בארץ-ישראל חשיבות עליונה להשכלה ולמדע. מנהיגי התנועה הציונית עוד בטרם קום המדינה ייחסה הנהגת הישוב היהודי בצעדי ענק. עובדה זו מחייבת אותנו להיערך ליצירת תשתית איתנה במדע ובמחקר.
הישראלית ולהיותה מובילה עולמית בתחום. התעשייה העולמית המודרנית מתקדמת אנושי ואיכותי. השקתי תכנית חרום יחד עם חברות ההייטק במגמה לחיזוק הכלכלה לימודי המדעים כיעד אסטרטגי לאומי. עתידה של מדינת ישראל תלוי בפיתוח הוןעם כניסתי לתפקיד הגדרתי את חיזוק
מסוגלות וחשיבה, לספק אתגרים חווייתיים ולהעשיר את מגוון הידע הטכנולוגי.המוטיבציה ללמוד מקצועות טכנולוגיים, לעודד פיתוח לימוד עצמי, סקרנות ותחושתלקרב את התלמידים לתחומי המתמטיקה, מדעי המחשב והטכנולוגיה, להעלות את
במגמה שתלמידי ישראל ילמדו וישחקו בשפת התכנות כבר בגילאים צעירים ובכךכמו כן, השקתי את התוכנית אולימפיאדת התכנות הלאומית", בתחרות הארצית יזכו לייצג את מדינת ישראל בתחרויות מדענים צעירים בעולם. צעירים מהארץ לחבריהם באירופה. אני מקווה ומאמין, שתלמידנו משתתפים הצעירים. ברכתי על שיתוף הפעולה עם האיחוד האירופי, ועידוד הקשר בין מדעניםוחברת "אינטל" לקיום התחרות המציגה את מיטב המחקרים וההמצאות של המדענים
של מוזיאון המדע ע"ש בלומפילד, המינהל למדע וטכנולוגיה במשרד החינוךאני מברך על היוזמה המשותפת כולנו. החינוך לא מוגבל לזמן ולמקום. חינוך אמיתי פורץ גבולות – ואתם ההוכחה לכך.עתיד החינוך שלכם – זו האחריות של
Words by Micaela Goren Monti, Representative of the Goren-Monti-Ferrari foundation
When the project of the Young Scientists and Developers Competition organized and guided by the Bloomfield Science Museum in Jerusalem was proposed to me by Tamar Millo from the Jerusalem Foundation, I felt that we had found our ideal project and since 2017 we continue to sponsor it.
In my father's footsteps, I was looking to sponsor a project not only meaningful, but also able to involve all the generations of my family in a tight connection with Israel.
When the project of the Young Scientists and Developers Competition organized and guided by the Bloomfield Science Museum in Jerusalem was proposed to me by Tamar Millo from the Jerusalem Foundation, I felt that we had found our ideal project and since 2017 we continue to sponsor it.
We see investment in fostering young scientists in Israel as a way of not only helping to secure Israel’s future, but also of impacting Israel's image abroad. Excellence in science education yields meaningful outcomes: social, economic and political. We must then continue to support a new generation of Israeli scientists, and we would like to take this opportunity to wish all of you, talented and wonderful high school students - behatzlacha! You are our future, you are important to us and you can help make our world a better place to live in.
I think that this year’s competition is by far the most challenging one. Never, like in this period, with the Covid pandemic, we have been aware of how much research and science are important in our lives, not only for the future, but also for the present.
We have confidence that you, our very talented and wonderful high school students participating in the 2021 competition, will serve as a role model for the young students that will follow you.
דבר מנכ״ל משרד החינוך, מר אמיר אדרי
להשלים טקסט
דבר מנהל אגף בכיר תוכניות לאומיות ואחראי מנהל מדע וטכנולוגיה, מר מוהנא פארס
תחרות מדענים ומפתחים צעירים הינה תחרות חשובה, המציגה את מיטב המחקרים והפרויקטים, המדעיים וההנדסיים, שנעשו על-ידי תלמידי תיכון מכל רחבי הארץ ומהווה פלטפורמה ייחודית לקידום הישגים וחידושים מדעיים וטכנולוגים של מיטב התלמידים בארץ.
התחרות, מהווה חלק ממארג של תחרויות בינלאומיות בהם משתתפים תלמידים המייצגים את מדינת ישראל.בשנים האחרונות, כחלק מחיזוק החינוך המדעי והטכנולוגי נבחרה התכנית על ידי מינהל מדע וטכנולוגיה כתחרות המרכזית לקידום ושיפור הפרויקטים בחינוך הטכנולוגי, תוך מתן שיווין הזדמנויות לכלל התלמידים, כולל תלמידים מהפריפריה ומכלל המגזרים.
שלבי התכנית מייצרים קבוצת איכות בחינוך המדעי והטכנולוגי ע"י התנסות מעשית, כתיבת פרויקט חקר, מדעי הנדסי ופתרון בעיות טכנולוגיות מורכבות ברמה אקדמית, תוך טיפוח המצוינות ועידוד התלמידים לחשיבה יצירתית ויזמות בתחומי ההנדסה והטכנולוגיה.
אנו רואים בתכנית כלי לעידוד התלמידים לבחירת מקצועות מדעיים וטכנולוגיים בהמשך דרכם בלימודים אקדמיים ובקריירה ולהעלאת קרנם של הנושאים הללו בעיני מורים, הורים ותלמידים כאחד.
אני מברך את כל המתמודדים בתחרות יישר כוח ובהצלחה.כמו כן ברצוני לברך את המארגנים במוזיאון המדע ע"ש בלומפילד ירושלים, השותפים והתומכים על קידום התחרות.
בהצלחה
דבר נשיאת האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים, פרופ׳ נילי כהן
האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים שמחה להיות שותפה בתחרות של "מדענים ומפתחים צעירים בישראל", מפעל מפואר לקידום המדע, אשר אותו מוביל ומארגן מוזיאון המדע ע"ש בלומפילד בירושלים.
כמו העולם כולו אנו ממשיכים להתמודד עם מגפת הקורונה, והדבר בא לביטוי מיידי גם באופן עריכת התחרות הנוכחית. טוב שהטכנולוגיה המתקדמת פרי המדע מאפשרת לנו לקיים פעילויות מסוג זה באופן חלופי.
השנה אינה רק שנת המגיפה. זוהי גם שנתו של המדע. עם תחילת מלכותו פנה שלמה המלך לאל ובפיו בקשה - חָכְמָה וּמַדָּע תֶּן לִי וְאֵצְאָה לִפְנֵי הָעָם הַזֶּה". והאל נענה באומרו: ״החכמה וְהַמַּדָּע נָתוּן לָךְ". בעקבות שלמה, מקבלי ההחלטות בעולם כולו פנו למדע שהתגייס, במלוא עוצמתו, לאיתור הבעיה, לחשיפת התופעות הכרוכות בה, לאמצעים לסיוע לחולים, ולחיסון שידביר את המגפה. כל זה הדגים לנו את הידוע מאליו, והוא החשיבות המיוחדת בקידומו של החינוך המדעי בישראל בתחומיו השונים והמגוונים.
היצירתיות והמקוריות של העבודות המוגשות במסגרת זו הפכו לשם דבר, ובנו את המוניטין של התחרות. ברור שאותם צעירים המגלים עניין במחקר ובפיתוח כבר בשנות לימודיהם בבית הספר התיכון יהוו הגרעין לדור המדענים הבא של המדינה. האקדמיה גם מבקשת לעודד השתתפותן של תלמידות בכל תחומי המדע, ושמחה לראות את חלקן ההולך וגדל עם השנים.
מדינת ישראל חרתה על דגלה את ערכי הרוח, המדע והיצירה. חשוב לטעת ערכים אלה במערכת החינוך החל משלבי החינוך המוקדמים ובכל מהלכם. ביטוי לכך משתקף בתחרות זו. האקדמיה הלאומית למדעים, בהשתתפותה הפעילה של האקדמיה הצעירה, שמחה לקחת חלק במפעל חשוב זה גם השנה.
אני מבקשת להביע הערכה עמוקה לכל העוסקים במלאכה, ובעיקר לחבר השופטים בראשות פרופ' חנוך גוטפרוינד, שתרומתו לחינוך המדעי היא יוצאת דופן.
נכחתי בטקס בשנים עברו, ומידי שנה אני עוברת חוויה מפעימה מבחינת תוכן הדברים, הארגון המופתי והכישרונות יוצאי הדופן של התלמידים שנחשפו בפני. אני מבקשת לברך את התלמידים הלוקחים חלק בתחרות ולאחל לכם הצלחה עתה ובהמשך הדרך.
דבר יו"ר חבר השופטים, פרופ' חנוך גוטפרוינד
כיושב ראש חבר השופטים של ״תחרות מדענים ומפתחים צעירים״ בישראל מזומנת לי כל שנה חוויה מיוחדת במינה. המפגש עם המתחרים מרחבי הארץ, אשר מתכנסים ביום התחרות במוזיאון המדע על שם בלומפילד הוא סיומו של תהליך אשר נמשך חודשים אחדים. לצערי, גם השנה, כמו בשנה שעברה, נצטרך לוותר על חווית המפגש האישי ולקיים את הצגת העבודות בפני השופטים באמצעות זום.
גם כך, תהיה לנו חוויה לשוחח עם הצעירים והצעירות שיש להם הדמיון והסקרנות, הכישרון והיכולת, הנכונות וההתמדה הדרושים להשלים עבודה שיש בה עניין, מקוריות וחדשנות מיוחדים במינם. ביום התחרות מוטלת על עמיתי בחבר השופטים, כולם חוקרים בולטים מאוניברסיטאות שונות ועובדי חברת אינטל, ועלי, משימה קשה. בחירת העבודות הראויות לפרס או לציון מיוחד אינה פשוטה. אנחנו מתלבטים לא מעט בתהליך הזה ועושים את עבודתנו בנאמנות ובהרגשת אחריות.
בחוברת התקצירים שלפנינו מגוון עשיר של נושאים מתחומי המדע השונים והטכנולוגיה המייצגים הרבה כישרון ועבודה מאומצת. אחדות מן העבודות תזכינה בפרס או בציון מיוחד, אבל בלי קשר למה שיקרה ביום התחרות, כל מי שנכלל בחוברת הזאת יכול לראות את עצמו כמי שזכה. על כך אני מברך את כולכם ומקווה שתראו בזה ציון דרך בדרכם בעתיד.
דבר הרכז האקדמי של התחרות וחבר צוות השופטים, פרופ' גדי גלזר
מזה מספר שנים יש לי את הזכות לרכז את התחרות היוקרתית "מדענים ומפתחים צעירים בישראל" הנערכת במוזיאון המדע בירושלים.
העבודות מוגשות לתחרות מכל רחבי הארץ עוברות בחינה ומיון בעזרת מתנדבי אינטל, דוקטורנטים של האוניברסיטה העברית וכמובן הצוות המסור של מוזיאון המדע. בהמשך, זוכים הנבחרים, להנחיה צמודה באמצעות סדנאות ואינטראקציה אישית במטרה לשפר את העבודות ואת מיומנויות ההצגה שלהם בפני שופטי התחרות.
אנו מגלים כישרונות יצירתיים והתמדה של נערים ונערות צעירים וסקרנים שזוכים במהלך התחרות לחוויה אינטלקטואלית וחברתית נהדרת.
לאחר מספר חודשי עבודה, ביום התחרות, מוצגות 55 עבודות מצטיינות בפני חבר השופטים המורכב ממיטב המומחים ממוסדות המדע השונים בארץ, בראשותו של פרופ' גוטפרוינד.
בכל שנה אנו שבים ומתרגשים מאיכות העבודות של הצעירים המבטיחים שמגיעים לתחרות, וכולנו מלאי הערכה ותקווה שיעשו חיל גם בתחרויות בינלאומיות אליהן הם נשלחים, בהצלחה רבה עד היום.
תקוותנו כי תחרות זו, בין שאר פעילויות מוזיאון המדע, יעודדו עבודה מדעית עצמאית ויצירתית של בני נוער ברוח הערכים של משרד החינוך.